Gadget-uri versus timp- cat de important este ce alegem azi pentru copiii nostri

“Hold on to your kids” (Gabor Mate, Gordon Neufeld) e o carte pe care am citit-o pe nerasuflate. Nu e o carte de parenting, plina cu sfaturi si solutii aplicabile tuturor, ci mai degraba atrage atentia asupra unor fenomene, care uneori, ne scapa. Suntem mereu cu un gadget in urma, intr-o goana nebuna dupa ultimul model de tableta sau telefon. Ne conectam copiii si iata, am castigat putin timp pentru noi .Ce poate fi  rau in asta? Nimic, uneori avem nevoie si meritam o pauza, dar cand lasam o tableta sa ne ia locul, ii cedam puterea. Puterea de a-i influenta pe cei mici, la varste la care sunt pur si simplu, incapabili sa discearna  si nu au gusturi/opinii formate.

Pe de alta parte, consumerismul a afectat serios relatiile dintre parinti si copii.  Nu mai avem timp, suntem mai mereu obositi iar in lipsa unor  modele coerente, cei mici se indreapta spre cei de-o seama cu ei, pentru primi o directie, o identitate si un simt al propriei valori. Dr. Gabor Mate avertizeaza asupra pericolului acestui“peer orientation”: copiii devin influentati si influentabili de catre alti copii, care-si asuma rolul de lider. Li se spune care e jucaria de care au neaparata nevoie, ce haine trebuie sa poarte, ce muzica sa asculte, ce e “cool” si ce nu. Cat e de periculos ca aceste minti imature sa devina modele de urmat?

Cam astea sunt datele problemei. Si ce e de facut?

Tot autorii cartii, vin cu solutia. Putem alege sa ne pastram un loc important in viata copiilor nostri, pentru ca atunci cand sunt pe cale sa faca o greseala serioasa, sa avem puterea de a-i lua inapoi. Atunci e important ca vocile noastre sa fie  auzite. Avem sansa de a le oferi copiilor ceva mult mai pretios decat orice gadget: timp. Pentru ca doar momentele frumoase petrecute impreuna vor avea suficienta greutate, atunci cand presiunea grupului va fi un test dificil pentru orice copil.

BritAcademy
BritAcademy
BritAcademy, COBIS accredited preschool, Bucharest / Gradinita in limba engleza acreditata in Marea Britanie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *