Un experiment interesant, care ne arata importanta regulilor la copii
Un grup de copii prescolari si parintii lor si-au dat intalnire ‘la joaca’, intr-un spatiu deschis in natura, in care cei mici au fost indemnati sa exploreze, sa alerge, sa socializeze, sa fie…liberi. Acestia au avut tentative timide de explorare a spatiului si in scurt timp s-au intors la parinti.
In etapa a doua a experimentului, spatiul deschis a fost ingradit, iar parintii au fost rugati sa se aseze intr-unul din cele patru colturi. Copiii au inceput sa exploreze spatiul cu incredere si sa se joace.
Experimentul demonstreaza nevoia celor mici, de limite. De multe ori, ca parinti, ne temem ca limitarile noastre le vor distruge copiilor creativitatea, spontaneitatea, ca ii voi face „sa sufere”. E adevarat ca atunci cand ne comunicam asteptarile sunt importante tonul, gestica, mimica, atitudinea. Un mic gest pe care nu ni l-am putut reprima, o iritare in glas sau o rautate spusa pe fuga, poate umili un copil si-l poate face sa se simta mic si neinsemnat. Aici da, trebuie sa avem grija, iar daca se intampla (pentru ca suntem oameni) le datoram copiilor scuze si noi avem de lucrat la a ne stapani mai bine data viitoare.
Dar daca preluam noi responsabilitatea sigurantei celor mici prin comunicarea eficienta a unor limite clare, ei se vor putea concentra mai bine la activitati, vor socializa mai usor si se vor relaxa, stiind ca sunt protejati. Isi vor pierde din anxietatea testarii limitelor, iar existenta unui set de reguli le da universului lor, coerenta. Si asta e adevarata libertate.
Ca adulti, ne simtim in siguranta in trafic pentru ca exista reguli de circulatie. Cati am mai conduce, in lipsa lor?
Care sunt regulile pe care credeti ca trebuie sa le respecte copiii de 3-4 ani?